Soru
Kendi isteğimle istifa edersem ihbar tazminatı alabilir miyim? İhbar süresine uymadan ayrılırsam işverene tazminat öder miyim?
Kısa cevap: Kendi isteğinizle istifa ederseniz ihbar tazminatı alamazsınız. Bu tazminat, sözleşmeyi fesheden tarafın karşı tarafa ödediği bir tazminattır ve feshi yapan taraf haklı da olsa bunu talep edemez . İhbar süresine uymadan ve haklı neden olmadan ayrılırsanız ilke olarak işverene ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü doğar . Sunulan kararlarda işçinin işverene bu tazminatı ödemeye mahkûm edildiği somut bir örnek yoktur.
Gerekçe
- Tazminatın tanımı: İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı neden olmaksızın ve usulüne uygun bildirim süresi tanımadan fesheden tarafın karşı tarafa ödeyeceği tazminattır . Haklı fesih nedeni bulunsa bile 26. maddedeki hak düşürücü süre geçtikten sonra fesheden taraf da ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür .
- İşçi fesheden taraf ise: Yargıtay, haklı nedenle (ücretlerin ödenmemesi, görev değişikliği gibi) fesheden işçiye de ihbar tazminatı vermemiştir . Davacının fesheden olduğu anlaşılınca kıdem tazminatı korunmuş, ihbar tazminatı reddedilmiştir . Emeklilik, askerlik, evlilik gibi nedenlerle yapılan fesihlerde ise ne işçi ne işveren ihbar tazminatı isteyebilir .
- İstifanın gerçekten işçiden gelip gelmediği: İş sözleşmesinin tazminat gerektirmeyecek şekilde sona erdiğini ispat yükü işverendedir. Bir kararda istifa dilekçesi matbu olduğu, neden içermediği ve işçinin bilgisizliğinden yararlanıldığı ileri sürüldüğü için işveren bunu ispatlayamamış, ihbar tazminatı kabul edilmesi gerekmiştir . Buna karşın fesheden tarafın işçi olduğu tanık beyanlarıyla anlaşılan başka bir olayda ihbar tazminatı reddedilmiştir . Bu iki karar çelişmez. Sonuç, feshi kimin yaptığının ispatına bağlı olarak değişmektedir.
AI bu araçları çağırdı (2)
- 1.
search(query: "işçinin istifası ihbar tazminatı İş Kanunu 17. madde ihbar süresine uymadan fesih işverene tazminat", sources: ["yargitay"], limit: 8) - 2.
ask(question: "Kendi isteğimle istifa edersem ihbar tazminatı alabilir miyim? İhbar süresine uymadan ayrılırsam işverene tazminat öder miyim?")